گوناگون

نمایندگان حق احضار هیات امنای دانشگاه آزاد را دارند یا خیر؟


آرمان: اینکه خیلی‌ها عزل فرهاد دانشجو را برنتابند کاملا طبیعی است. کسانی که سال‌ها تلاش کردند تا مدیریت این مجموعه را به نفع خود بر گردانند حالا تنها 18ماه بعد از ثمر دادن آن تلاش‌ها تمام دستاوردهای خود را بر باد رفته می‌‌بینند. از همین روست که برخی از اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در پی آن هستند تا هیات امنای دانشگاه آزاد را برای ارائه توضیحات به مجلس فراخوانند؛ موضوعی که عزت‌ا... یوسفیان ملا در گفت‌وگو با آرمان می‌گوید در حوزه اختیارات مجلس و نمایندگان نیست.

برخی از اعضای فراکسیون آموزش و تحقیقات مجلس از فراخواندن هیات امنای دانشگاه آزاد به مجلس برای پاسخگویی درخصوص عزل آقای دانشجو و سرپرست شدن آقای میرزاده صحبت کرده‌اند. آیا اصولا مجلس چنین اختیاری را دارد که بتواند از مجموعه غیردولتی مانند دانشگاه آزاد به این صورت سوال کند؟

رابطه قانونی دانشگاه آزاد با مجلس در این خصوص شفاف نیست و قانونی هم در این خصوص وجود ندارد، لذا نمایندگان اصولا نمی‌توانند چنین کاری کنند و کسی از مجموعه دانشگاه آزاد در مقابل مجلس پاسخگو نیست و این درخواست هم فراقانونی است. مجموعه دانشگاه آزاد یک مجموعه غیردولتی است که از حوزه نظارت مجلس به این معنا که بخواهد درباره تحولات داخلی خود پاسخگو باشد، خارج است. هیات امنای دانشگاه آزاد هم یک مجموعه‌ای است که براساس نظر خود کاری را انجام داده و نمی‌توانیم از مقام نماینده مجلس به آنها امر و نهی کنیم. قطعا می‌شود موضع‌گیری کرد و نظر داد، اما نمی‌توان دانشگاه آزاد را در این موضوع خاص پاسخگوی مجلس قلمداد کرد. این اتفاقات به نظر من البته از چارچوب اظهارنظر هم خارج است و قطعا نوعی فشار است که می‌خواهند به این مجموعه وارد کنند. از نوع فشارهای فراقانونی هم هست که قبلا همین تندروها به دیگران و از جمله همین مجموعه دانشگاه آزاد در دوران آقای جاسبی وارد می‌کردند.

با این حساب مجلس چگونه می‌تواند از دانشگاه آزاد تحقیق و تفحص کند؟

تحقیق و تفحص بحث دیگری است. این مربوط به مدیریت مالی دانشگاه آزاد می‌شود. دانشگاه آزاد حوزه دولتی نیست اما حوزه خصوصی هم نیست که هر کار بشود در آن انجام داد. بحث تحقیق و تفحص ناظر به مناسبات مالی دانشگاه آزاد است که ببینیم منابع مالی که عمومی هم هستند در این مجموعه چه سرنوشتی پیدا کرده‌اند. این با بحث تغییر رئیس دانشگاه فرق می‌کند. چون این تغییر کاملا براساس اساسنامه مجموعه بوده و قابل ابطال از بیرون نیست.

اینکه می‌گویند تغییر رئیس دانشگاه آزاد سیاسی بوده چه؟ آیا این می‌تواند زمینه ورود مجلس به این بحث شود؟

اصلا نمی‌تواند. چند تا مساله اینجا باید روشن شود. اول اینکه مگر آمدن خود آقای دانشجو سیاسی نبود؟ اگر آقایان معتقدند گسترده‌ترین مجموعه آموزش عالی کشور باید از سیاست بازی پاک شود چرا آن روز که حکم آقای دانشجو توسط رئیس دولت تایید شد و معلوم هم بود که یک تغییر سیاسی است سکوت و حتی ابراز خوشحالی کردند؟ خب این نشان می‌دهد که همین موضع انتقادی آقایان هم یک موضع سیاسی است. بعد هم همه دانشگاهیان اذعان دارند که آقای میرزاده به مراتب به دلیل سابقه‌اش می‌تواند موفق‌تر از آقای دانشجو باشد. چرا کسی از آثار منفی دوره آقای دانشجو سخن نمی‌گوید؟ مساله بعد اینکه گیریم این مساله سیاسی باشد. وقتی خلاف قانون اتفاق نیفتاده چطور می‌توانیم آن را اعمال قانون کنیم؟ چرا اینقدر برخی اصرار دارند تا در مملکت مجرم و متهم درست کنند؟ هیات امنا اختیاری داشته و براساس آن عمل کرده. مگر در مجموعه‌های دیگر عمومی که دست آقایان است سیاسی‌بازی نمی‌شود؟ مگر در کمیته امداد سیاسی‌کاری نبوده؟

با این وضعیت مجموعه مجلس در قبال درخواست‌هایی اینچنینی چه خواهد کرد؟

در اینجا هم ما بازقانون خاصی نداریم که به نماینده‌ای بگوییم این کار را بکن و آن کار را نکن. البته این ضعف قوانین نیست. هیچ جای دنیا چنین قانونی وجود ندارد. یعنی فرض بر این است وقتی نماینده‌ای به عنوان یک مقام ارشد قانونگذار وارد مجلس می‌شود خودش حدود قوانین و اختیاراتش را می‌داند ولی متاسفانه می‌بینیم برخی از همکاران ما اصلا توجه نمی‌کنند که راجع به چه مسائلی باید حرف بزنند و کجا اختیاراتشان اقتضا می‌کند دخالت کنند. این واقعا باعث تاسف است. من اصلا مخالف برکناری آقای دانشجو نبودم و اتفاقا فکر هم می‌کنم هیات امنای دانشگاه آزاد کار درستی انجام داد. اما اگر نظرم مخالف این هم بود با توجه به حدود اختیاراتم عمل می‌کردم و حرف می‌زدم. این کوچک کردن شأن نمایندگی است. خب نمایندگانی هیات امنای دانشگاه آزاد را فرا می‌خوانند و آنها هم طبق قانون می‌گویند شما چنین اختیاری ندارید و ما نمی‌آییم. این وسط مجلس است که متضرر می‌شود. ما الان بحث تحقیق و تفحص از دانشگاه آزاد را داریم که کاملا هم قانونی است. اگر انتقادی وجود دارد بروند آنجا مچ‌گیری کنند. بعد هم بدهند دادگاه. ببینند کسی معترض آنها می‌شود؟

بحث تحقیق و تفحص از دانشگاه آزاد چقدر دست مجلس را برای دخالت در این مجموعه باز می‌گذارد؟

مجلس حق دخالت ندارد. اگر در جریان این تفحص سند تخلفی به دست آمد باید آن را به قوه قضائیه برای رسیدگی ارجاع دهد. اما مساله این است که همین تحقیق و تفحص هم بوی سیاسی‌بازی می‌دهد. حق نمایندگان است که تحقیق و تفحص کنند. تحقیق و تفحص از دانشگاه آزاد هم خوب است و اتفاقا من از موافقان آن هستم که بعد از این سه دهه موارد مالی این مجموعه شفاف شود. ما لازم داریم تا چنین کاری را انجام دهیم. اما چرا درخصوص دیگر مجموعه‌ها اهتمامی برای تحقیق و تفحص و روشنگری نیست مقداری آدم را به شک می‌اندازد که این مچ‌گیری با هدف سیاسی و فقط در تقابل با رقبا انجام می‌شود نه لزوما برای نفع جامعه. به هر حال من منکر این نیستم که در دانشگاه آزاد سیاسی‌کاری نیست. اما مخالفان این مجموعه بیشتر سیاسی‌کاری دارند تا هیات امنا و موافقان عزل آقای دانشجو.

ارسال نظر

  • مهدی

    هییت امنا این دانشگاه به دنبال راحتی دانشجویان نیستند و به دنبال منافع شخصی خودشان هستند اقای دانشجو چون بدنبال رفاه دانشجوییان بود از کار بر کنار شد

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار