گوناگون

آسیب‌شناسی جادوگری در فوتبال

پارسینه: طلسم وجادوگری در فوتبال ایران اولین بار نیست که در برنامه ۹۰ مطرح می شود اما این قائله که سر درازی در فوتبال ایران دارد، چه عواقبی را در آینده فوتبال حرفه ای ایران بوجود خواهد آورد، آسیبی که خرافه را جایگزین تلاش می کند و با شاخ بز روی سکوی قهرمانی می‌ایستد.

شهر فردا نوشت: قائله جادوگری در فوتبال ایران هرچند شب گذشته از برنامه ۹۰ بار دیگر مطرح شد، اما پیش از این هم از سوی بزرگان فوتبال درباره آن هشدار داده شده بود ،خبرهایی که دال بر جادوگران اختصاصی هرتیم داشت که با هواپیما به محل اردو آورده می شوند و معتقدند شاخ بز قهرمانی می آورد.
طلسم و جادو در فوتبال که با پودر پاشی برخی مربیان یا کمکهایشان و یا دفن طلسم زیر دروازه و گفتن ورد و جادو از آن پرده برداری شد ،هر چند از سوی برخی مربیان و کارشناسان ناپاک دانسته شده اما در پنهان به آن پرداخته می شود ،موضوعی که آسیب های فراوانی برای فوتبال ایران دارد ،آسیب هایی که فرهنگ تلاش و موفقیت را دستخوش خرافات می کند و متاسفانه فقط منحصر به فوتبال نیست و در همه جامعه ایرانی و در میان فارغ التحصیلان دانشگاهی نیز وفور یافته است.
محمد پنجعلی ، پیشکسوت باشگاه پرسپولیس در گفتگو با خبرنگار ما، با اشاره به استفاده از طلسم و جادو در فوتبال می گوید: هرچند اینجانب اعتقادی به طلسم و جادو ندارم اما متاسفم کسانی که بدنبال القاب و عناوین هستند، دست به دامن این مسائل شده اند.
وی با اشاره به وجود جادوگران فوتبالی می افزاید: نمی توان منکر جادو وجنبل در فوتبال شد چنانکه در زمانیکه خود من مربی داماش بودم ،جادوگری را دریکی از جلسات معرفی کردند که می تواند تضمین قهرمانی تیم را بکند، اما اینجانب چون اعتقادی به اثرگذاری طلسم و جادو ندارم حضور جنین چیزی را در کنار تیم نپذیرفتم.
این پیشکسوت فوتبال در ادامه تاکید می کند: خرافات در فوتبال مدتهاست وارد شده که میتوان گفت صرفا منحصر به ایران نبوده و در کشورهای خارجی نیز رواج دارد ،چنانکه به پیش بینی های اختاپوس در بازیهای جام جهانی استناد می شد ؛اما با قاطعیت می توان گفت استفاده از باورهای خرافی در تیم های ضعیف تر که پشتوانه فعالیت تکنیکی ندارند بیشتر است.
پنجعلی در ادامه خاطر نشان کرد: استفاده از جادو و جادوگر در تیم های آفریقایی و مکزیکی بیشتر است ،تا تیم های درجه یک اوپایی چرا که تیم های قوی تر که مبتنی بر دانش روز فعالیت می کنند خود را نیازمند به پوشش جادوگری نمی دانند.
این مربی سابق فوتبال تصریح می کند : بروز و اشاعه چنین پدیده هایی می تواند بر فوتبال حرفه ای ایران آثار سوء بجا بگذارد و به نظر می رسد برای مبارزه با آن باید جامعه فوتبال را به همراه کل جامعه در نظر آورد و به آن پرداخت.
قهرمانی در فوتبال وقتی بنای آن با شاخ بز باشد ،تصویری مشمئز کننده از فوتبال ایران نشان می دهد که می تواند آینده فوتبال حرفه ای کشور را مختل کند چراکه خرافه را جایگزین تلاش فردی می کند.
مجید ابهری کارشناس علوم رفتاری و آسیب شناس در گفتگو با خبرنگار ما، با اشاره به استفاده از خرافه و طلسم وجادو در فوتبال می گوید: خرافات و استفاده از جادو به عنوان یک باور سنتی در همه جوامعه بشری از گذشته های دور بوده و هیچ جامعه ای از حواشی آن در امان نمانده است.
وی می افزاید: رمالی ،فالگیری ،جن گیری ،سرکتاب از مولفه هایی هستند که وقتی افراد دچار ناکامی های پی درپی می شوند به سراغ آن می روند و مقصر آن را باید ضعف فرهنگ سازی در جوامع دانست ، یعنی نهادهای فرهنگی نتوانسته اند بسترهای درستی بر باور و عقاید ایجاد کنند چنانکه جامعه فعلی ایران در حالی سخن از ریشه کنی بی سوادی می زند و به شمار دانشگاهیان خود مفتخر است که روز به روز صفوف مراجعه کنندگان به رمالان و فالگیران ودعانویسان بلندترشده و شمار تحصیل کردگان متقاضی بیشتر.

این آسیب شناس خاطر نشان می کند: واکاوی چنین رفتارهای در جامعه نشان دهنده فساد درون سیستمی و رانت های سازمان یافته است ،به این معنا که وقتی جوانی با تلاش زیاد از دانشگاه فارغ التحصیل می شود و به جای محیط کار گوشه نشین خانه شده و فلان آقازاده با استفاده از رانت پس از خروج در مسند مدیریت می نشیند قاعده تلاش مساوی با موفقیت برهم خورده و افراد دست به دامن خرافه می شوند.

ابهری با اشاره به بستر اجتماعی خرافه در فوتبال می گوید: وجود طلسم وجادو و خرافات در جامعه ای بزرگتر از فوتبال باید کنترل شود و مبارزه با آن نیازمند جایگزین شدن قانون،شایسته سالاری ،حذف رابطه و پارتی بازی و رانت خواری است و مادامیکه رانت یکه تازی در ابعاد اقتصادی ،اجتماعی و فرهنگی ایران می کند باید منتظر جا پاهای خرافه در همه امور از جمله فوتبال هم بود.

منبع: خبرگزاری فارس

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار