مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه پیشنهادی عربستان علیه سوریه را تصویب کرد
مجمع عمومی سازمان ملل با اکثریت آرا، قطعنامه پیشنهادی عربستان در انتقاد از نظام حاکم سوریه را تصویب کرد.
به گزارش سرویس ترجمه "شفقنا"، به نقل از پایگاه اینترنتی شبکه خبری "اسکای نیوز عربی"، مجمع عمومی سازمان ملل در نشست شامگاه جمعه خود، با اکثریت آرا قطعنامه پیشنهادی شماری از کشورهای عربی را در انتقاد از نحوه برخورد نظام "بشار اسد"، رئیس جمهوری سوریه با معترضان این کشور تصویب کرد.
پیش نویس این قطعنامه که عربستان سعودی آن را تهیه کرده، از حمایت اکثر کشورهای عربی و غربی برخوردار بود و با 133 رای موافق، 12 رای مخالف و 31 رای ممتنع کشورهای عضو سازمان ملل به تصویب رسید.
در این قطعنامه، سیاست نظام حاکم سوریه و عملکرد ارتش و افراد مسلح وابسته به آن در قبال اعتراضات مردمی به شدت مورد انتقاد قرار گرفته و به عنوان مصادیقی از نقض فاحش حقوق بشر، جنایت علیه بشریت و اقداماتی جنایتکارانه معرفی شده است.
از جمله مواردی که در قطعنامه مورد تاکید قرار گرفته حمله نیروهای دولتی سوریه به معترضان غیرمسلح و برخورد دستگاه های اطلاعاتی و امنیتی این کشور با این افراد است.
پیش نویس اولیه این قطعنامه شامل درخواست اتحادیه عرب مبنی بر "لزوم کناره گیری رئیس جمهوری سوریه از قدرت به منظور فراهم شدن زمینه گذار مسالمت آمیز سیاسی در این کشور" بود اما در نشست شماری از کشورها برای بررسی مقدماتی این پیش نویس، برخی از کشورهای شرکت کننده در نشست از جمله برزیل، هند، پاکستان، آفریقای جنوبی و آرژانتین نسبت به این بخش از قطعنامه ابراز نگرانی کردند.
این کشورها گفتند که حتی اگر نحوه برخورد نظام "بشار اسد" با مردم سوریه، ادامه زمامداری او را ناممکن ساخته باشد، باز هم تصویب قطعنامه ای شامل درخواست کناره گیری رهبر یک کشور می تواند با اصل حمایت سازمان ملل از حق حاکمیت اعضای سازمان تناقض داشته باشد و در هر حال، به جز مداخله نظامی براساس مصوبه شورای امنیت، سازمان ملل اختیارات لازم برای تغییر نظام حاکم کشورها را در اختیار ندارد.
به همین دلیل، این بخش از قطعنامه پیشنهادی عربستان تعدیل یافت تا تعداد بیشتری از کشورهای عضو سازمان به آن رای بدهند و به این ترتیب، "فشار معنوی و اخلاقی" بیشتری را بر نظام حاکم در سوریه و حامیان و متحدان آن، به خصوص روسیه و چین وارد کنند.
در قطعنامه پیشنهادی، از نظام حاکم سوریه خواسته شده در اجرای طرح پیشنهادی کوفی عنان، فرستاده مستعفی و مشترک سازمان ملل و اتحادیه عرب به این کشور، نیروهای ارتش را از محله های مسکونی خارج کرده، کاربرد تسلیحات سنگین علیه غیرنظامیان را متوقف کند و به مردم سوریه اجازه برگزاری تظاهرات مسالمت آمیز را بدهد، مخالفان مسلح نیز ملزم شده اند در مقابل، به عملیات مسلحانه خود خاتمه دهند.
همچنین در این قطعنامه و در واکنش به اظهارات اخیر "جهاد مقدسی"، سخنگوی وزارت امور خارجه سوریه که به عنوان تاییدی بر وجود تسلیحات شیمیایی در این کشور تعبیر شد، از نظام "بشار اسد" خواسته شده از کاربرد جنگ افزارهای شیمیایی و میکروبی و مواد مرتبط با آن و قرار دادن این مواد در اختیار نهادهای غیر دولتی خودداری کند.
این نخستین قطعنامه مجمع عمومی در مورد بحران سوریه نیست و در ماه فوریه سال جاری میلادی نیز مجمع عمومی قطعنامه کمابیش مشابهی را تصویب کرد. در آن زمان، 137 کشور عضو سازمان ملل به آن قطعنامه رای مثبت دادند اما روسیه و چین از قطعنامه ماه فوریه و قطعنامه جدید حمایت نکرده و به هر دو رای منفی دادند.
برعکس شورای امنیت سازمان ملل، هیچ کدام از کشورهای عضو این سازمان در مجمع عمومی از حق وتو برخوردار نیستند و برخلاف برخی قطعنامه های مصوب شورای امنیت، مصوبات مجمع عمومی سازمان ملل ضمانت اجرایی نیز ندارند.
ارسال نظر