مجادله دیپلماتیک ایران و ترکیه، این بار بر سر عراق
پارسینه: اظهارات سفیر ایران در بغداد مبنی بر این که ترکیه باید به امنیت و تمامیت ارضی عراق احترام بگذارد، با واکنش سفیر ترکیه و وزارت خارجه این کشور همراه شد.
به گزارش «پارسینه»، ایرج مسجدی، سفیر ایران در بغداد، در گفتگویی با شبکه کردزبان «روداو» با انتقاد از نقش نیروهای خارجی در برهم زدن امنیت عراق، عملیات نظامی ترکیه در شمال این کشور را نیز مردود دانست.
مسجدی درباره تهدیدات ترکیه علیه سنجار گفت که ایران از امنیت و ثبات در سنجار حمایت میکند و وضعیت سنجار را به ترکیه نامربوط میداند و این کشور حق تهدید و تصمیمگیری درباره این موضوع را نداشته و فقط عراق است که باید در این باره تصمیم بگیرد.
مسجدی با تاکید بر این که ایران مخالف دخالتهای نظامی ترکیه در عراق است، اضافه کرد که باید امنیت این کشور به دست نیروهای امنیتی خود عراق باشد و نیروهای ترکیه باید از آن خارج شوند.
البته این اظهارات سفیر ایران به مذاق مقامات ترکیه خوش نیامد.
فاتح ییلدیز، سفیر ترکیه در بغداد، نخستین کسی بود که به این اظهارات واکنش نشان داد. او در توییتی با اشاره به گفتگوی مسجدی نوشت: «بله، آن را دیدم. سفیر ایران آخرین کسی است که میتواند درباره احترام گذاشتن ترکیه به مرزهای عراق سخن بگوید.»
واکنش آنکارا البته به همینجا ختم نشد و وزارت خارجه ترکیه هم سفیر ایران را فراخواند .
بنا به گزارش خبرگزاری «آناتولی»، وزارت امور خارجه ترکیه به سفیر ایران گفته است «انتظار آنکارا از تهران نه مخالفت با مبارزه ترکیه علیه تروریسم، بلکه همراهی با ترکیه است.»
مجادله سفررای ایران و ترکیه در بغداد موجب شد تا پای مقامات سیاسی بغداد هم به این میان باز شود و محمد الحلبوسی، رئیس پارلمان عراق، در توئیتر خود نوشت که وظیفه نمایندگان هیئت های دیپلماتیک خارجی در عراق نمایندگی کشورهایشان و تقویت همکاری با عراق است.
او افزود که برخی از این نمایندگان باید به مسئولیت خود آگاه باشند و در آنچه به آنها مربوط نمی شود دخالت نکنند و به حاکمیت ارضی عراق احترام بگذارند تا به صورت متقابل با آنها برخورد شود.
اواخر تابستان هم سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه، در واکنش به درگیریهای ترکیه و حزب کارگران کردستان (پ ک ک) با تاکید بر این که موضوع کردستان برای ایران موضوع وطن است، گفته بود: «تمامیت ارضی عراق برای ما خط قرمز بوده و هست و برخی نگرانیها را ترکیه عنوان میکند که ما به آنها میگوییم نباید تعرضاتی به تمامیت ارضی عراق صورت بگیرد.»
سخنگوی وزارت خارجه البته همواره تلاش کرده است تا عملیاتهای نظامی ترکیه در شمال عراق را به مسئله گروههای تروریستی پیوند بزند تا چالشی جدی پیش نیاید.
طی ماههای گذشته ایران و ترکیه در چند مورد چالشهایی دیپلماتیک را پشت سر گذاشته اند.
از جمله پس از جنگ قره باغ که طی آن جمهوری آذربایجان توانست در یک موفقیت بی سابقه بخشهایی از سرزمینهای اشغالی خود را پس بگیرد، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، در جریان رژه نیروهای آذری شعری در رابطه با ارس خواند که واکنش تند مردم و مقامات ایرانی را در پی داشت تا جایی که سخنگوی حزب عدالت و توسعه ترکیه را هم خشمگین کرد : «برخی سیاستمداران ایرانی چنان گمراه شدهاند که رئیسجمهور ترکیه را که ایران را همیشه کشور دوست و برادر دانسته است، با دشمنان کشورشان اشتباه میگیرند.»
این مسئله البته در نهایت با اظهارات دیگر مقامات ترکیهای مبنی بر این که اردوغان از این شعرخوانی قصدی علیه ایران نداشته است، قضیه خاتمه پیدا کرد.
در یکی از آخرین موارد هم رسانه های ترکیه ای با انتشار تصاویری مدعی شده بودند که یکی از کارمندان سرکنسولگری ایران در استانبول تصور دستگاه های امنیتی این کشور بازداشت شده است، اما تهران فرد مذکور را تنها یک شهروند ایرانی بدون فعالیت دیپلماتیک معرفی کرد.
اردوغان خواب زیاد میبینه
از قدیم هم گفتن شتر در خواب بیند پنبه دانه
تازگیها باب شده که سفیر ایران در فلان کشور به روابط کشورهای ثالث مداخله واظهار نظر میکنند که کار بسیار زشت وخطرناکی است،،،کلا هدف سفیر وسفارت در کشور ها ارتقا روابط همان کشور با دولت متبوع میباشد نه بیشتر، ولی اینکه سفیری به روابط کشورهای غیر از حوزه ماموریتش مداخله کند کاریست اشتباه،،،،،مثل اظهار نظر سفیر ایران در بغداد به روابط عراق با ترکیه،،که نوعی کاسه داغتر از اش وبه تعبیری فضولیست، سفیر نماینده کشورش در همان کشور محل ماموریتش است نه اینکه سخنگوهای سیار یک کشور در ممالک مختلف. امید است این بدعت زشت از میان برداشته شود.
سفیر نوعثمانی اشغالگر کاملا درست گفته
چون ایرانی ها بلدند با آدم ها تعامل کنند
تعامل با جانواران رو فعلا یاد نگرفتیم.
اردوغان سیاستمداری گربه صفت است و زمانی که فکر کند کسی برایش منافع ندارد خیلی راحت به صورتش چنگ میزند.