تاثیر استعفای وزیر خارجه بر طبقه متوسط ایران
پارسینه: علیرضا خوشبخت گفت: عدم حضور محمدجواد ظریف در راس وزارت امور خارجه همه گروههای اجتماعی را متاثر میسازد با این حال طبیعی است که گروههای اجتماعی که بیشتر در جریان مسائل روز و اخبار قرار دارند و اهل پیگیری تحولات سیاسی و اجتماعی هستند، بیشتر تحت تاثیر این اقدام قرار خواهند گرفت.
خبر استعفای وزیر خارجه، بسیار بیشتر از وزرای مستعفی دولت دوازدهم خبرساز شد. خبری که با واکنشهای بسیاری در فضای مجازی که این روزها محفل مردم کشور است همراه شد. محمدجواد ظریف فراتر از شمایل یک وزیر، با مذاکرات سخت و نفسگیری که منتهی به توافق برجام شد توانست محبوبیتی ویژه برای خود در بین اقشار گوناگون مردم ایجاد کند. محبوبیتی که حالا و با وجود فاصلهای که قاطبه مردم به دلیل مشکلات اقتصادی از او گرفتند، اما یکبار دیگر و با خبر استعفای او از لایههای پنهان جامعه نمایان شد.
از سویی دیگر، استعفای وزیر خارجه این سوال اساسی را برای حامیان دولت و کسانی که در دو دوره انتخابات ریاست جمهوری یازدهم و دوازدهم دولت حسن روحانی را برای مدیریت کشور برگزیدند بوجود خواهد آورد که رای آنها چه تاثیری بر انتخاب مدیران کشور خواهد گذاشت؟ حسن روحانی تنها چند ساعت پس از انتشار خبر استعفای ظریف، در واکنش به این اتفاق از تلاشهای محمدجواد ظریف تشکر کرد و او را نماینده مردم خواند. رئیس جمهور در ادامه تاکید کرد که نباید عدهای دور دولت و کشور دیوار بکشند!
تاثیر استعفای ظریف بر طبقه متوسط ایران
تاثیر خبر استعفای محمدجواد ظریف بر تمامی اقشار جامعه یکسان نخواهد بود. طبقه مرفه از استعفای وزیر امور خارجه تاثیری چندانی نخواهد گرفت و طبقه سوم و شهروندانی که بیش و پیش از این خبر درگیر بحرانهای اقتصادی و معاش خود بودند نیز شاید توجهی به این اتفاق نداشته باشند؛ اما حالا باید پرسید خبر استعفای محمدجواد ظریف در زندگی طبقه متوسط ایران چه تاثیری خواهد داشت. شهروندانی که بخش بزرگی از حامیان اصلاحطلبان و دولت حسن روحانی را تشکیل میدهند.
در این باره علیرضا خوشبخت، جامعه شناس سیاسی با تاکید بر اینکه ظریف یکی از شناخته شدهترین سیاستمداران ایرانی است، به خبرنگار برنا گفت: به جرات میتوان گفت که معدود دیپلماتهایی به این اندازه در بین گروههای مختلف اجتماعی شناخته شده هستند. او علاوه بر مهارت دیپلماتیک، راه ارتباط با افکار عمومی را هم به خوبی میدانست و از آن بهره میگرفت.
وی ادامه داد: عدم حضور او در راس وزارت امور خارجه همه گروههای اجتماعی را متاثر میسازد. با این حال طبیعی است که گروههای اجتماعیای که بیشتر در جریان مسائل روز و اخبار قرار دارند و اهل پیگیری تحولات سیاسی و اجتماعی هستند، بیشتر تحت تاثیر این اقدام قرار خواهند گرفت.
خوشبخت با بیان اینکه محمد جواد ظریف برای دولت روحانی چیزی بیش از یک وزیر بود، ادامه داد: او نماد تام و تمام میانه روی در عرصه سیاست ایران به شمار میرفت. از این جهت کنار رفتن او از کابینه، تبعات اجتماعی مهمی خواهد داشت و بر جایگاه دولت در افکار عمومی بسیار موثر خواهد بود.
استعفای ظریف و بی اعتمادی مردم
این فعال سیاسی با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ افزود: فراموش نکنید که در رقابتهای انتخاباتی سال گذشته، برجام مهمترین نقطه قوت دولت اول روحانی بود و تداوم مشیای که به برجام منتهی شد، یکی از وعدههای اصلی روحانی در تبلیغات انتخاباتی بود.
وی ادامه داد: حالا و با کنار رفتن جواد ظریف که معمار اصلی برجام به شمار میرفت، احتمالا این احساس در میان رای دهندگان تقویت میشود که شرایط برای دولت به شکلی پیش رفته است که نتوانسته به این وعده وفادار باشد و این حسی از بی اعتمادی را در بین مردم ایجاد کرده است.
ظریف نقطه اتکای روانی جامعه بود
علیرضا خوشبخت ضمن تاکید بر اینکه استعفای وزیر امور خارجه با توجه به شرایط ویژه کشور تبعات مختلفی خواهد داشت گفت: کشور با ابربحرانهای متعددی مواجه است و این تلقی و احساس عمومی در بین مردم وجود دارد که مجموعه مدیران کشور عملکرد مناسبی در قبال این بحرانها ندارند و از توان مدیریتی لازم برخوردار نیستند.
این جامعه شناس سیاسی تاکید کرد: این تلقی به صورت مداوم با مکانیزمهای جنگ روانی تقویت و تشدید شده است و به همین دلیل حسی از یاس نسبت به بدنه مدیریتی کشور در جامعه شکل گرفته است. ظریف در این میان یکی از استثناها به شمار میرفت.
خوشبخت در ادامه با بیان اینکه افکار عمومی ظریف را به عنوان یک دیپلمات کاربلد و حرفهای میشناخت و به صلح طلب بودن او هم اطمینان کامل داشت، اظهار داشت: در بحران شدیدی که عرصه سیاست خارجی کشور را فرا گرفته است و در مواجه به شرایط تحریم و تهدید او به مثابه یک نقطه اتکای روانی مهم برای جامعه به شمار میرفت. تکیه گاهی که اکنون فروریخته و پیامد این وضعیت به احتمال زیاد یاس و سرگشتگی و درماندگی افزونتر جامعهای است که احساس میکند در مقابل بحرانهای داخلی و فشارهای خارجی تنها رها شده است.
منبع: برنا
ارسال نظر