چه مسائلي در ارتباط با مذاکرات هستهاي با ايران مهم هستند؟
پارسینه: آسوشيتدپرس در گزارشي به قلم «جرج جان» از ژنو نوشت: بعد از چند روز مذاکره فشرده در ژنو درباره فعاليتهاي هسته اي ايران، نمايندگان ايران و اعضاي گروه 1+5 به کشورهاي خود بازگشتهاند.
آسوشيتدپرس در گزارشي به قلم «جرج جان» از ژنو نوشت: بعد از چند روز مذاکره فشرده در ژنو درباره فعاليتهاي هسته اي ايران، نمايندگان ايران و اعضاي گروه 1+5 به کشورهاي خود بازگشتهاند.
آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت جان کري، وزير امور خارجه امريکا، گفت نمايندگان ايران در نشست ژنو از گفتگو درباره توافقي گستردهتر براي کاستن از نگراني هاي غرب درباره فعاليت هاي هسته اي جمهوري اسلامي اجتناب کردند.
آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت جان کري، وزير امور خارجه امريکا، گفت نمايندگان ايران در نشست ژنو از گفتگو درباره توافقي گستردهتر براي کاستن از نگراني هاي غرب درباره فعاليت هاي هسته اي جمهوري اسلامي اجتناب کردند.
با اين حال و همان گونه که ديپلمات ها در ژنو اعلام کردند کارهاي زيادي در پشت صحنه انجام شد. اين ديپلماتها خواستند نامشان فاش نشود.
مناقشه بر سر چيست؟
.................................
آسوشیتدپرس گزارش داد: ايران چندين تن اورانيوم با درصد غني شدگي پايين توليد کرده است. اين کشور همچنين حدود دويست کيلوگرم اورانيوم 20 درصد غني شده توليد کرده است. ايران همچنين کار ساخت يک راکتور آب سنگين را شروع کرده است.
شش کشور عضو گروه1+5 يعني امريکا، انگليس، فرانسه، آلمان، روسيه و چين، در ابتدا خواستار آن بودند که ايران تمام فعاليتهاي غنيسازي اورانيوم را متوقف کند. اين کشورها تحريم هایي را بر ايران وضع کرده اند تا اين کشور را وادار کنند خواستههاي آنها را بپذيرد.
پيشنهادي که روي ميز است چگونه است؟
............................................................
آسوشیتدپرس مدعی شد که پیشنهاد مطرح شده بدین شرح است:
ايران غنيسازي 20 درصدي را متوقف خواهد کرد و آن ميزان اورانيوم 20 درصد غني شدهاي را هم که در اختيار دارد به اورانيوم با غناي پنج درصد تبديل خواهد کرد. اين کشور همچنين تمام توليدات اورانيوم غنيشده خود در آينده را در همين سطح پنج درصد نگاه خواهد داشت. ايران همچنين کار در زمينه راکتور پلوتونيوم را نيز به تاخير خواهد انداخت.
در مقابل، شش کشور عضو گروه 1+5 بخشي از دهها ميليارد دلار سپردههاي مسدود شده ايران در بانکهاي خارجي را آزاد خواهند کرد. آنها همچنين برخي از تحريمهاي وضعشده عليه ايران، به ويژه تحريمها عليه معاملات فلزات گرانبها و محصولات پتروشيمي، را از ميان برخواهند داشت.
ايران چه چيز ديگري ميخواهد؟
..............................................
ايران خواستار آن است که حجم بيشتري از تحريمهاي وضع شده عليه اين کشور از ميان برداشته شود. مهمترين اين تحريمها تحريمي است که عليه صنعت نفت ايران وضع شده است.
ايران همچنين از گروه 1+5 ميخواهد به اين کشور اجازه دهند معاملات مالي بينالمللي خود را از سر گيرد.
نکات اختلافبرانگيز ديگر کدامند؟
..............................................
شش کشور عضو گروه 1+5 همواره با يکديگر توافق نظر ندارند. در مذاکرات اخير ژنو، فرانسه به طور ناگهاني مخالفت خود را با اين خواسته که ايران کار بر روي راکتور پلوتونيوم خود را براي شش ماه متوقف کند ابراز کرد. مقامات فرانسوي گفتند اين امتياز کافي نيست.
بعد از بحث هايي که بين فرانسه و شرکاي اين کشور صورت گرفت، اين مسئله حل شد.
مسئله مهم ديگري که مطرح است تأکید ايران در خصوص داشتن حق غنيسازي اورانيوم است. امريکا و انگليس با اين موضع ايران که غنيسازي اورانيوم حق اين کشور است، مخالفند. اين در حالي است که روسيه و چين و اکنون حتي فرانسه احساس مي کنند قدرتهاي جهاني بايد اين امتياز را به ايران بدهند.
بعد از توافق اوليه احتمالي چه چيزي فرا روي مذاکره کنندگان است؟
..................................................................................................
شش کشور عضو گروه 1+5 خواستار آن خواهند بود که فعاليتهاي غنيسازي اورانيوم ايران به شدت محدود شود و بر فعاليتهاي هستهاي اين کشور نظارت کامل اعمال گردد. تهران خواستار آن خواهد شد که تمام تحريمهاي وضع شده عليه اين کشور لغو گردد.
اين کشور همچنين خواستار آن خواهد شد که غنيسازي (در ايران) همچنان ادامه يابد و توافقي نهايي حاصل شود که در آن حق ايران در زمينه غنيسازي (اورانيوم)به رسميت شناخته شود.
ارسال نظر