گوناگون

ازدواج نکنید و گوشت نخورید!

پارسینه: او «پروکلوس» یونانی است که نظراتش برای فلسفه خوانده ها، تاریخ نگاران و ژورنالیست ها از جهات مختلف اهمیت دارد. اندیشمندی که تاریخ فلسفه از زندگی او اینگونه خبر می دهد:

شفقنا: خواندن تاریخ فلسفه جهان، ما را با آدم های جالبی رو برو می کند. امروز ۱۷ آوریل، گروه اندیشه خبرآنلاین به سراغ فیلسوف، نویسنده و ریاضیدان یونانی رفته است که در ۱۷ آوریل ۴۸۵ میلادی در۷۴ سالگی درگذشت.

او «پروکلوس» یونانی است که نظراتش برای فلسفه خوانده ها، تاریخ نگاران و ژورنالیست ها از جهات مختلف اهمیت دارد. اندیشمندی که تاریخ فلسفه از زندگی او اینگونه خبر می دهد:

در کتاب تاریخ فلاسفه یونان آمده است که او به شاگردان و نزدیکانش توصیه می کرد: " هرگز ازدواج نکنید. گوشت نخورید و از نوشتن و خواندن داستان تخیلی دوری کنید. خیلی مهم است که تجربه های زندگی ات را به گور نبری. پس با سالخوردگان بسیار مراوده کن. "

این فیلسوف می گفت گوشت خوردن و داستان های تخیلی برای انسانی که می خواهد ذهنی فلسفی و عقلی داشته باشد مضر است. البته برای ازدواج نکردن دلیل دیگری هم داشت.به شاگردان ونزدیکانش توصیه می کرد بسیار با پیران و سالخوردگان مراوده کنند و عقیده داشت که مصاحبه با سالخوردگان، سوژه بسیار ـ مخصوصا اشتباهاتشان ـ به دست می دهد که نوشتن آنها، انسان و به ویژه نسل نو و آینده را بیدار و روشن خواهد ساخت.

یک دلیل جالب برای ازدواج نکردن

وی پاسخ به این پرسش را که چرا ازدواج نکرده به صورت کتابی نوشت و مدعی شده است که نمی خواسته مسئول دشواری های احتمالی فرزندانی باشد که قبلا خواهش نکرده اند به این دنیای پر از درد و رنج و زحمت وارد شوند.

«پروکلوس» که ده ها سال رئیس آکادمی آتن بود در بیزانتیوم (ترکیه ـ واقع در غرب منطقه استانبول اروپا) به دنیا آمده و در اسکندریه تحصیل کرده بود. او را از آخرین گروه اندیشمندان بزرگ یونان باستان بشمار آورده اند.

تجربه های زندگی ات را به گور نبر

پروکلوس عمیقا معتقد بود باید تجربه هاو اشتباهات همگان را در جامعه منتشر کرد تا تکرار نشوند. وی به سالخوردگان اندرز داده است که تجربه زندگی را باخود به گور نبرند آن را بازگو کنند تا نسل بعد از آنان بتواند راه و چاه را تشخیص دهد که نیاموختن گناهی است بزرگ.

علت مخالفت با داستان های تخیلی

وی در کار قصه نویسی مخالف نوشتن داستان تخیلی بود و ازاینکه برخی سخنوران واقعیت های زندگی را رها ساخته و دنبال خیال رفته اند ابراز تعجب کرده است.

پروکلوس که در عین حال یک مدرّس بود به شاگردانش می گفت به جای پرداختن به قصه های تخیلی با سالخوردگان مصاحبه کنند که سوژه بسیار به دستشان می دهد تا برای نوشتن و بازگوکردن آنها، انسان و به ویژه نسل نو و آینده را بیدار و روشن خواهند ساخت.

تعریف او از روشنفکر

تعریف پروکلوس از اینتلِکت و اینتلِکچوال (انتلکتول ـ اصطلاحا؛ روشنفکر) که همانا توان و ظرفیت دانستن و انسان آگاه است تا به امروز تغییر نکرده است.

پروکلوس گفته است که روشنفکر فردی است که تفکّر و رفتار غیرمادی داشته باشد. وی استدلال کرده است که انسان ذاتا تمایلات معنوی و اخلاقی دارد و وضعیت و شرایط جامعه در او آزمندی و آمادگی تعرّض بوجود می آورد و تمدن و فرهنگ جوامع را متفاوت می سازد. از نظر پروکلوس، روشنفکر انسان آگاهی است عاطفی، اهل استدلال و مواظب احوال دیگران و حساس نسبت به ظلم و بیدادگری.

پدر تفسیرنگاری ژورنالیستی

تاریخنگاران پروکلوس را پدر تفسیرنگاری ژورنالیستی می دانند. وی عقاید و نظرات افلاطون، ارسطو و اندیشمندان و دانشمندان پیشین و یا هم عصر خودرا به این صورت تفسیر کرده است؛ روشن، ساده و بدون تکلّف.

در زمینه ریاضیات، پروکلوس در اثبات قضیه های هندسه روشی متفاوت از فیساگوراس (فیثاغورث) ارائه کرد. «پروکلوس» که ده ها سال رئیس آکادمی آتن بود در قسطنطنیه (کنستانتینوپل ـ استانبول) به دنیا آمده و در اسکندریه تحصیل کرده است. اورا از آخرین گروه اندیشمندان بزرگ یونان باستان به شمار آورده اند.

منبع:شفقنا

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار