گوناگون

این غذا‌ها باعث تیروئید می‌شوند

پارسینه: استفاده بیش از حد سبزیجاتی مثل کلم و شلغم باعث تیروئید می‌شوند.

به گزارش الو دکتر، غده یتیروئید درست در انتهای گردن و زیر حنجره قرا رگرفته که وظیفه‌ی آن کنترل سرعت سوخت و ساز بدن می‌باشد و از ید موجود در غذا‌ها تغذیه می‌کند. در این مقاله به غذا‌هایی که باعث تشدید بیماری تیروئید می‌شوند اشاره خواهیم کرد.

کم کاری تیروئید

وقتی غده‌ی تیروئید کمتر از حد طبیعی فعالیت کند، یا از بدو تولد ناقص شکل گرفته باشد، یا به وسیله جراحی کل تیروئید یا قسمتی از آن برداشته شده باشد، و یا ید کافی در رژیم غذایی موجود نباشد دیگر نمی‌تواند هورمون کافی تولید کند و به این حالت کم کاری تیروئید گفته می‌شود.

در بعضی موارد کم کاری تیروئید ناشی از مشکلی در غده‌ی هیپوفیز است که در مرکز مغز قرار دارد. این غده هورمون محرک تیروئید را تولید میکند (TSH) که باعث میشود تیروئید کارش را انجام دهد. اگر هیپوفیز کارش را درست انجام ندهد و به اندازه‌ی کافی TSH تولید نکند فعالیت تیروئید نیز کاهش می‌یابد. سایر دلایل کم کاری تیروئید التهاب موقت تیروئید و دارو‌هایی است که بر کارکرد این غده تاثیر میگذارد. کم کاری مادر زادی تیروئید در نوزادان می‌تواند باعث ایجاد عقب ماندگی‌های ذهنی شود.


علائم کم کاری تیروئید:

- خستگی و فرسودگی

- کندی حرکات و تنبل شدن

- مشکل در تمرکز و فعالیت‌های مغزی

- افزایش وزن بدون علت مشخص

- پوست خشک خشن و خارش دار

- خشک شدن، خشن شدن و نازک شدن مو‌ها

- احساس سرما مخصوصا در انتهای دست و پا

- یبوست

- گرفتگی عضلانی

- افزایش تعداد و میزان خونریزی ماهیانه

- ناباروری و یا سقط جنین


پرکاری تیروئید:

وقتی تیروئید بیش از اندازه فعالیت کند و هورمون زیادی تولید کند گفته می‌شود که فرد مبتلا به پرکاری تیروئید می‌باشد.

پرکاری تیروئید میتواند به دلیل گره در غده تیروئید ایجاد شود. این توده‌ها در تیروئید به وجود می‌آیند و گاهی شروع به تولید هورمون تیروئید میکنند. توده‌های بزرگ باعث ایجاد گواتر میشوند و مشهود هستند. توده‌های کوچک‌تر با سونوگرافی قابل تشخیص هستند.


علائم پرکاری تیروئید:

- عصبی شدن

- تحریک پذیری

- افزایش تعریق

- نازک شدن پوست و ناخن

- مشکل در دید

- نازک و شکننده شدن مو‌ها

- ضعف عضلانی مخصوصا در بالای بازو و ران‌ها
استفاده بیش از حد سبزیجات چلیپایی

از مصرف مقدار زیاد سبزیجات چلیپایی (کلم، شلغم، کلم بروکسل، بروکلی، گل کلم) پرهیز کنید. این سبزیجات با اینکه بسیار مغذی هستند و سرشار از ویتامین و مواد معدنی، اما در صورت مصرف بیش از حد در برخی از افراد می‌توانند باعث ایجاد گواتر شوند.

سعی کنید در روز ۳۰ گرم از این نوع سبزیجات میل کنید نه بیشتر. بخارپز کردن و پختن این نوع سبزیجات می‌تواند تاثیر آن‌ها روی ایجادگواتر را کاهش دهد بنابراین بهتر از خام خوردنشان است.

مصرف بیش از حد سبزیجات چلیپایی در برخی از افراد می‌توانند باعث ایجاد گواتر شوند

محدود کردن کربوهیدرات‌ها

کربوهیدرات‌ها بدنام هستند، اما شاید بعضی افراد به اندازه کافی کربوهیدرات مصرف نکنند. افرادی که رژیم‌های کم کربوهیدرات مانند کتوژنیک استفاده می‌کنند و مشکل تیروئید دارند، در واقع در حال دامن زدن و وخیم‌تر کردن اوضاع تیروئید خود هستند. بدن در این شرایط فرض می‌کند که در حالت بی غذایی به سر می‌برید و تیروئید اولین هورمونی است که به خطر می‌افتد. این را به خاطر داشته باشید در صورت داشتن مشکلات تیروئیدی باید از تمام گروه‌های غذایی به اندازه متعادل میل کنید. محدود کردن شدید کربوهیدرات، عوارض خاص خودش را روی تیروئید دارد.

سویا

ایزوفلاون موجود در سویا ممکن است مانع عملکرد تیروئید شود. مقدار زیاد سویا می‌تواند باعث تشدید پرکاری تیروئید و همچنین کمبود ید در افراد بزرگسال شود. افراد گیاه خوار زمانی که به جای گوشت مقدار زیادی محصولات حاوی سویا استفاده می‌کنند دچار مشکل می‌شوند. مصرف زیاد محصولات حاوی سویا می‌تواند پس از مدتی تاثیر منفی روی تیروئید بگذارد مخصوصا اگر استعداد ژنتیکی اش را نیز داشته باشید. اگر از دارو‌های تیروئیدی استفاده می‌کنید مطمئن شوید معده تان خالی باشد و اگر هم سویا استفاده کرده اید ابتدا اجازه دهید ۳۰ دقیقه تا یک ساعت بگذرد.

مقدار زیاد یا خیلی کم ید

بسیاری از بیماران دیگر از نمک ید دار استفاده نمی‌کنند و به جایش نمک دریایی مصرف می‌کنند که در واقع یک محرّک شایع برای کم کاری تیروئید است و مقدار زیادی ید هم می‌تواند باعث پرکاری تیروئید شود.

ید را چه کم مصرف کنید چه زیاد، دچار مشکل می‌شوید بنابراین سعی کنید با کمک پزشک مقدار متعادلی از آن را به بدنتان برسانید. یک آزمایش ساده می‌تواند مشخص کند که آیا کمبود ید دارید یا خیر. خانم‌های باردار و خانم‌هایی که قصد بارداری دارند به ویژه باید به این مسئله توجه کنند.

گلوتن

گلوتن شامل غذا‌هایی می‌شود که باعث افزایش التهاب در بدن می‌شوند. افرادی که مشکل تیروئید دارند با محدود کردن گلوتن می‌توانند کمتر در معرض التهاب قرار بگیرند. این کار می‌تواند از به بهبود هاشیموتو که یک بیماری خودایمنی تیروئید است کمک کند. بیشتر افرادی که دچار بیماری سلیاک هستند در خطر هاشیموتو نیز هستند.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار